ההמלצות הראשוניות של ד”ר הווארד היו לאכול מזונות יוצרי בסיסיות, להימנע ממזונות הדורשים הליך עיכול כבד, לאכול פירות בנפרד ולא לערבב מזון עתיר חלבון עם מזון עתיר פחמימות.
כידוע לנו חלבונים ופחמימות עוברים הליך עיכול שונה.. עיכול הפחמימות מתחיל בפה, בעזרת אנזים העמילאז, המופרש ברוק. העמילאז אינו פעיל בסביבה החומצית של הקיבה,וחוזר לפעול רק במעי הדק,לשם הוא מופרש על ידי הלבלב.,ומסיים את עיכול הפחמימות.
פרוטאין לעומת זאת לא עובר הליך עיכול בפה. הוא זקוק לסביבה חומצית, כמו זו שבקיבה, שם הוא עשוי להתעכב מספר שעות,עד לפירוקו לחומצות אמינו. כל זה מתרחש אך ורק בקיבה בשל רמות החומצה הגבוהות שם, הנדרשות לשפעול אנזימים מעכלי חלבון כמו, פפסין, בהמשך המעי הדק.
חומצות האמינו יעברו פירוק נוסף על ידי אנזים, המופרש מהלבלב.
מיתוס צירופי המזון
ההנחה הגורפת היא שאין לערבב חלבונים ופחמימות באותה ארוחה. אולם מרבית המזונות מכילים גם חלבון וגם פחמימות. הכוונה היא שאין לערבב מזונות עתירי חלבון כמו בשר 90% חלבון ו-0% פחמימות עם תפו”א 90% פחמימות. אולם ביניהם יש מזונות רבים המכילים יחסים משתנים משניהם.
היכן בדיוק עובר הקו?
נכון שהפרדה בין מזונות עתירי חלבון, ומזונות עתירי פחמימות,עשויה להקל על הליך העיכול אולם ידוע היום שהוספת חלבון לפחמימה, מאיטה את שחרור הסוכר מה ששומר על יציבות רמת הסוכר בדם עובדה זו חשובה ביותר כחלק מהאסטרטגיה להורדת משקל.
הפרדת מזונות עשויה להיות יעילה לאלו הסובלים ממחסור באנזימי עיכול, אבל לא כדרך חיים.
בכל מקרה חשוב מאוד, לאלו הסובלים ממחסור באנזימים, להשלים אותם כתוסף מזון במקביל לשינוי התזונתי.
חמישה כללים להקלה על פעילות העיכול
- יש לצרוך 80% מזונות יוצרי בסיס והשאר מזונות יוצרי חומצה. הווי אומר להרבות באכילת ירקות, פירות ומזונות דלי חלבון כמו שעועית ודגנים מלאים,במקום בשר דגים גבינות וביצים.
- יש לצרוך פירות יוצרי חומצה כמו פירות הדר ,מנגו,אגס,שזיפים בנפרד כחטיף. פירות אלו דורשים הליך עיכול קצר, משחררים במהירות סוכר ומעניקים אנרגיה מיידית.
- חלבון ממקור בעלי חיים יש לצרוך לבד או עם ירקות. מזונות אלו דורשים הליך עיכול ארוך, כ3 שעות, ולכן אין לערבב אותם עם מזונות המתעכלים מהר.
- יש להימנע לחלוטין מפחמימות מזוקקות. רצוי לערבב פחמימות מלאות בעלות שחרור איטי עם פחמימות מלאות בעלות שחרור מהיר.
לדוגמא: פירות כמו בננה,תפוח או קוקוס עם דגנים מלאים כמו קוואקר. - לא לאכול בבוקר עד שהגוף ערני לחלוטין. יש להמתין בערך כשעה בין ההתעוררות לארוחת הבוקר. במידה והנכם מתעמלים,בצעו קודם את התרגילים.
התוויה/מידע זה הנו בגדר כלי עזר בלבד